- Burgonya 4db
- Füstölt szalonna 10dkg
- sárgarépa 2db
- fehérrépa 1db
- Vöröshagyma 2közepes fej
- Füstölt kolbász 20dkg
- Tejföl 2dl
- Tej 1dl
- Finomliszt 1ek
- Őrölt paprika 3kk
- Ételízesítő ízlés szerint
- Fokhagyma 1gerezd
- Babérlevél ízlés szerint
- Víz 3,2l
Apró kockára vágjuk a szalonnát, és kiolvasztjuk. Én általában egy nagyobb fazékkal készítek.
A kiolvasztott szalonnára mehet az apróra vágott vöröshagyma, amit üvegesre pirítunk.
Lehúzzuk a tűzről, és amikor már nem serceg, mehet bele a pirospaprika. Jó alaposan elkeverjük, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel. Ezt főzzük pár percig. Itt mehet bele a babérlevél és a fokhagyma, de először csináljátok meg nélküle.
Közben karikázzuk a sárgarépát és a fehérrépát, amit teszünk is a fazékba. Gyosan elkeverjük, majd teszünk bele 2 kiskanál ételízesítőt. Azt is elkeverjük, és felöntjük vízzel. Figyeljünk az arányokra! Én egy 6 literes fazékban kb 3 liter vízzel öntöm fel. De elég nagyok a répák, tehát nem olyan, hogy nagy medencében vizipólózik 3 répakarika. :-) Megkóstoljuk a lét, és ha szükséges, még teszünk hozzá ételízesítőt. Itt még nem kellenek erős ízek. És most főzzük egy ideig.
Ameddig a zöldségek félpuhára főnek, gyorsan pucoljuk és kockázzuk a krumplit. Mire a zöldségek félpuhák, elkészülünk, és a kockára vágott krumpli mehet a levesbe.
Közben karikáztuk a kolbászt is (a bőrét húzzuk le), és a krumplival együtt megy a levesbe. Felfőzzük, és kóstolunk. Ismét fűszerezünk az ételízesítővel és a sóval, de még ahogy fő a kolbász és a krumpli, az ízek változni fognak.
A krumpli gyakori kóstolgatása mellett készítünk egy habarást a tejjel, liszttel és tejföllel. Kevés tejben csomómentesre keverünk egy nagy kanál lisztet, és hozzákeverünk 2dl tejfölt. Amikor a levesben megfőtt a krumpli, szedünk ki a forró léből a habarásra, és gondosan elkeverjük. A létől felmelegedett habarást belekeverjük a levesbe, és kóstolunk. Itt még sózunk egy kicsit, ha kell. És ha nem vittük túlzásba a sózást főzés közben, akkor még kell egy kicsi só. A levest a habarással felfőzzük, és kész. Érdemes egy kicsit pihentetni tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.