- sárgaborsó 50dkg
- Füstölt oldalas 30dkg
- Vöröshagyma 1közepes fej
- Fokhagyma 2gerezd
- Só 1tk
- Disznózsír 5dkg
- Finomliszt 3ek
- Tejföl 2ek
A sárgaborsót előző este hideg vízbe beáztatjuk.
Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
A beáztatott borsót és a füstölt oldalast kb. 1,5 l vízben feltesszük főni.
A vöröshagymát megfosztjuk a héjától, és egészben a borsóhoz adjuk. Később, mielőtt szétfőne, eltávolítjuk.
A fokhagymát szétzúzzuk, és szintén a borsóhoz keverjük, valamint a sót is hozzáadjuk. Vigyázzunk, mert ha az oldalas nagyon sós, lehet, hogy nem kell a főzelékbe só.
Kb. 2 óra hosszáig főzzük, közben többször kevergetjük, mert ahogy kezd szétfőni, könnyen odaéghet.
Amikor a borsó teljesen szétfőtt, és az oldalas is megpuhult, berántjuk a főzeléket.
Rántáshoz a zsíron a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, és kb. 4 dl hideg vízzel felengedjük, és szűrőn keresztül hozzákeverjük a főzelékhez.
2 ek tejfölt belekeverünk, és egyet forralunk rajta.