- Darált hús 750g
- Só 1ek
- Bors 1kk
- Őrölt kömény 3g
- Őrölt paprika 1ek
- Rizs 120g
- Tojás 2db
- Disznózsír 90g
- Finomliszt 90g
- Sűrített paradicsom 40dkg
- Víz 1,5l
- Só 1kk
- Cukor 50g
Egy lábasba teszünk fel vizet melegedni.
A darált húst és a többi hozzávalót egy tálban összekavarjuk, összegyúrjuk.
Kb. 50 g-os kis gombócokat készítünk (nekem 21 db lesz ebből a mennyiségből). Majd beletesszük a forrásban lévő vízbe és megfőzzük.
Paradicsommártás
Amíg a gombócok főnek, addig elkészítjük a paradicsommártást is.
A zsírból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Apránként felöntjük 7,5 dl hideg vízzel, majd a 400 g sűrített paradicsomot is felhígítjuk a víz másik felével, és hozzáöntjük a már felhígított rántáshoz.
Teszünk bele sót, és forralásig főzzük.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a cukrot is, és még kb. 10 percig főzzük.
Ez idő alatt a gombócok is megfőttek, szűrőkanállal belerakosgatjuk a paradicsommártásba, és további 5-10 percig, lassú tűzön készre főzzük. Főzés után fél-1 órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.