Loading...

Hagyományos lencsefőzelék

Hozzávalók:

- Lencse    1kg

- Alaplé    2l

- Só    30g

- Babérlevél    2db

- Vöröshagyma    2közepes fej

- Disznózsír    140g

- Vöröshagyma    80g

- Finomliszt    120g

- Cukor    60g

- Fokhagyma    10g

- Őrölt paprika    5g

- Mustár    50g

- Ecet    30ml

- Tejföl    250ml

 

Elkészítés:

A lencsét folyó víz alatt többször átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Ha megszívta magát, az áztatólevet leöntjük róla, és újra átmossuk.

Az áztatott lencsét a csontlével vagy füstöltlével főzni kezdjük. A lencse sok folyadékot vesz fel főzés közben, ezért ne ijedjünk meg a sok létől.

2 darab vöröshagymát megpucolunk, a sóval és a babérlevéllel a főzelékhez adjuk. Gyakran megkeverve főzzük. Ha már majdnem megfőtt a lencse, a vöröshagymákat kiemeljük a főzelékből.

Elkészítjük a hagymás rántást: a zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és az apróra vágott hagymát. Elkeverjük és addig pároljuk kevergetve, amíg a liszt zsemleszínű lesz. A tűzről levéve reszelt fokhagymát és fűszerpaprikát keverünk bele. Adunk hozzá 2 merőkanállal a főzelék levéből, elkeverjük, és gyors mozdulatokkal a főzelékbe kavarjuk.

Ízesítjük mustárral, ecettel, és ha szükséges, sóval. A cukrot egy kis edényben megpirítjuk majd kevés vízzel engedjük fel és eolvasztjuk. Beleöntjük a főzelékbe.

Ha a lencse puhára főtt, a tejfölt 2 merőkanál főzelékkel elkeverjük, és hozzáadjuk a főzelékhez.