- Disznózsír 1ek
- Marhanyak 1kg
- Fejtett bab 50dkg
- Vöröshagyma 1fej
- Fokhagyma 2gerezd
- Paprika 2db
- Hegyes erős paprika 1db
- Paradicsom 2db
- sárgarépa 2db
- fehérrépa 1db
- Zeller 1db
- Őrölt paprika 2ek
- Kakukkfű 4szál
- Babérlevél 4db
- Víz 1,5l
- Bors ízlés szerint
- Só ízlés szerint
A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
A marhanyakat kockákra vágjuk fel, és tegyük a hagymára. Keverjük jól össze, és hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon a hús.
Ezután jöhet a kockára vágott erős és sima paprika. Utána a paradicsom, sárgarépa, fehérrépa és a zeller is. Keverjük össze, és hagyjuk pár percet párolódni.
Szórjuk a fűszerpaprikát és a borsot a zöldségekre, a friss kakukkfüvet pedig tépkedjük rá.
Öntsük fel vízzel az egészet, majd sózzuk meg, és hagyjuk felforrni a levest.
Forrás után öntsük bele az előzőleg beáztatott babot, és ha a babhoz nem adtunk az áztatás idején babérlevelet, akkor azt is tegyük a levesbe.
Ezután lassú tűzön, addig főzzük a babot, amíg meg nem puhul. Ez körülbelül másfél-két óra lesz, de közben azért figyeljük.
A kész levest kevés tejföllel a tetején tálalhatjuk is.