Loading...

Palócleves

Hozzávalók:

- Sertéscomb    60dkg

- Zöldbab    40dkg

- Burgonya    2db

- sárgarépa    2db

- Tejföl    2dl

- Liszt    1evőkanál

- Babérlevél    1db

- Őrölt kömény    1mk

- Piros paprika    1tk

- Olaj    3evőkanál

- Vöröshagyma    1fej

- Fokhagyma    1gerezd

- Só    ízlés szerint

- Bors    ízlés szerint

 

Elkészítés:

A palócleves elkészítéséhez a sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk.

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk, és megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát is megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk és felaprítjuk.

Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk.

Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük.

A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, a zöldbabot, és a sárgarépát, ismét lefedjük, és puhára főzzük.

A tejfölt simára keverjük a liszttel, szedünk rá a forró leves levéből 1-2 kanálnyit, majd behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk.

Az elkészült levest petrezselyemmel megszórva, friss kenyérrel, forrón tálaljuk.