- Sertéscomb 60dkg
- Zöldbab 40dkg
- Burgonya 2db
- sárgarépa 2db
- Tejföl 2dl
- Liszt 1evőkanál
- Babérlevél 1db
- Őrölt kömény 1mk
- Piros paprika 1tk
- Olaj 3evőkanál
- Vöröshagyma 1fej
- Fokhagyma 1gerezd
- Só ízlés szerint
- Bors ízlés szerint
A palócleves elkészítéséhez a sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk, és megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát is megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk és felaprítjuk.
Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk.
Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük.
A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, a zöldbabot, és a sárgarépát, ismét lefedjük, és puhára főzzük.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, szedünk rá a forró leves levéből 1-2 kanálnyit, majd behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk.
Az elkészült levest petrezselyemmel megszórva, friss kenyérrel, forrón tálaljuk.