- Finomliszt 50dkg
- Élesztő 2dkg
- Vaj 7dkg
- Tej 3dl
- Cukor 1ek
- Tojássárgája 2db
- Vaj 1ek (a forma kikenéséhez)
- Dió 30dkg (darált)
- Cukor 15dkg
- Vaj 10dkg
- Tej 7dl
- Tojássárgája 4db
- Vaníliarúd 1db kikapart magja
- Cukor 6dkg
- Finomliszt 1ek
A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.
A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és picipogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.
Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.
Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).
Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).
Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.