Loading...

Aranygaluska

Hozzávalók:

- Finomliszt    50dkg

- Élesztő    2dkg

- Vaj    7dkg

- Tej    3dl

- Cukor    1ek

- Tojássárgája    2db

- Vaj    1ek (a forma kikenéséhez)

- Dió    30dkg (darált)

- Cukor    15dkg

- Vaj    10dkg

- Tej    7dl

- Tojássárgája    4db

- Vaníliarúd    1db kikapart magja

- Cukor    6dkg

- Finomliszt    1ek

 

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.

A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.

A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és picipogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.

Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.

Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).

Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.

Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.

Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).

Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.