Loading...

Klasszikus mákos guba

Hozzávalók:

- Tej    1liter

- Tejszín    400ml

- Tojás    10db

- Cukor    10csapott evőkanál

- Vaníliarúd    2db

- Mák    20dkg

- Kifli    8db

 

Elkészítés:

Az egész mákot egy edénybe öntjük, hozzáadunk 4 decit a tejből, elkeverjük, és lefedve kis

lángon főzni kezdjük.


A sodóhoz a sárgáját a cukorral és a vanília kikapart magjával egészen világosra, habosra keverjük egy üstben. A tejből a maradék 6 decit összeöntjük a tejszínnel, és langyosra melegítjük. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejes-tejszínes keveréket, és habverővel folyton kevergetjük, míg besűrűsödik (kb. 15 perc).


Közben egy tepsit kivajazunk, a kifliket pedig nagyobb karikára vágjuk. Ha olyan sűrű a sodó, hogy már bevonja a kanalat, hozzáadjuk a felfőzött és kicsit hűlni hagyott mákot, alaposan elkeverjük, és egy keveset a tepsi aljára öntünk. Beleszórjuk a kiflikarikákat, az egészre ráöntjük a sodót, átforgatjuk, és 10 percig szottyadni hagyjuk. 170 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.