Loading...

Lángos

Hozzávalók:

- Tej    2,5dl

- Élesztő    3dkg

- Liszt    65dkg

- Só    1tk

 

Elkészítés:

A sajtos-tejfölös házi lángos elkészítéséhez meglangyosítunk kb. 1 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk kb. 1 ek lisztet, és meleg helyen hagyjuk kelni. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük a kovászt, majd hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet és kb. 2,5 dl langyos vizet, végül a sót.

Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény oldalától. (Ha kell, még adhatunk hozzá egy pici lisztet.) Letakarva kb. 50 percig kelesztjük a tésztát, majd rúddá formázzuk, és 15 részre osztjuk. Kicsit gömbölyítünk rajta, majd ismét 30 percet kelesztjük. Amikor megkelt, forró olajban oldalaként 1-1 perc alatt kisütjük az olajos kézzel széthúzott, megformált tésztákat.

Lecsepegtetjük és papírtörlőre szedjük. A fokhagymás feltéthez lereszelünk vagy apró darabokra vágjuk a fokhagymát, felöntjük egy kevés vízzel, megsózzuk, és a meleg lángos tetejére kenjük. Reszelt sajttal megszórva, valamint tejföllel megkenve kínáljuk.