Hozzávalók:
- Olívaolaj 2ek
- Hagyma 1fej
- Fokhagyma 2gerezd
- Krumpli 3szem
- Kelkáposzta 1fej
- Növényi virsli 4db
- Növényi tej 150ml
- Búzaliszt 1ek
- Füstölt pirospaprika 0,5tk
- Édes fűszerpaprika 1tk
- Őrölt kömény 0,5tk
- Szárított majoranna 2tk
- Babérlevél 2db
- Citromlé 1ek
- Őrölt bors ízlés szerint
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
- A krumplit hámozd meg és kockázd fel, a káposztát pedig vágd csíkokra vagy téglalapokra, amilyenre szeretnéd.
- A hagymát kockázd fel, majd egy lábasban melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani. Néhány perc múlva adj hozzá egy nagy csipet sót.
- A fokhagymát vágd apróra vagy zúzd össze, és ha a hagyma már 6-7 perce pirul, vedd a lángot alacsonyra, és a fűszerekkel együtt — azaz ½ teáskanál füstölt paprikával, 1 teáskanál édes fűszerpaprikával, ½ teáskanál őrölt köménnyel, és 2 teáskanál szárított majorannával — add a hagymához, és alacsony lángon folyamatosan kevergetve két percig pirítsd.
- Dobd rá a hagymára a krumplit, forgasd össze a fűszerekkel, majd öntsd fel kb. 1,2 liter vízzel. Vedd magasra a lángot, majd ha felforrt, vedd vissza közepesen alacsonyra, dobd bele a babérleveleket, és adj hozzá frissen őrölt borsot és sót (a sót ne spórold ki belőle — a krumpli miatt legalább egy teáskanálra szükség lesz).
- Forrástól számítva a krumpli után öt perccel dobd a levesbe a káposztát is.
- Miközben a leves fő, karikázd fel a virslit, hevíts egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat, és süsd szép aranybarnára őket.
- A káposztától számítva 10 perc után teszteld, puha-e már a krumpli: ha már majdnem kész, akkor belekeverheted a virslit. Ha úgy érzed, öt percnél több kell még a krumplinak, akkor várj még kicsit a virslivel.
- Melegíts fel melegre, de ne forróra 150 ml növényi tejet. Egy pohárba tegyél egy evőkanál lisztet vagy egy teáskanál keményítőt, és először csak egy löttyintésnyi tejjel, villával keverd csomómentesre, majd add hozzá a többi tejet is. A levest folyamatosan kevergetve add a lábas tartalmához.
- Kóstold meg a levest, és amennyiben szükséges, adj még hozzá sót.
- A habarástól számítva még 2-3 percig kevergesd a levest, majd zárd el, és adj hozzá egy evőkanál citromlevet.