Loading...

Vegán frankfurti leves

Hozzávalók:

- Olívaolaj    2ek

- Hagyma    1fej

- Fokhagyma    2gerezd

- Krumpli    3szem

- Kelkáposzta    1fej

- Növényi virsli    4db

- Növényi tej    150ml

- Búzaliszt    1ek

- Füstölt pirospaprika    0,5tk

- Édes fűszerpaprika    1tk

- Őrölt kömény    0,5tk

- Szárított majoranna    2tk

- Babérlevél    2db

- Citromlé    1ek

- Őrölt bors    ízlés szerint

- Só    ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. A krumplit hámozd meg és kockázd fel, a káposztát pedig vágd csíkokra vagy téglalapokra, amilyenre szeretnéd.
  2. A hagymát kockázd fel, majd egy lábasban melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani. Néhány perc múlva adj hozzá egy nagy csipet sót.
  3. A fokhagymát vágd apróra vagy zúzd össze, és ha a hagyma már 6-7 perce pirul, vedd a lángot alacsonyra, és a fűszerekkel együtt — azaz ½ teáskanál füstölt paprikával, 1 teáskanál édes fűszerpaprikával, ½ teáskanál őrölt köménnyel, és 2 teáskanál szárított majorannával — add a hagymához, és alacsony lángon folyamatosan kevergetve két percig pirítsd.
  4. Dobd rá a hagymára a krumplit, forgasd össze a fűszerekkel, majd öntsd fel kb. 1,2 liter vízzel. Vedd magasra a lángot, majd ha felforrt, vedd vissza közepesen alacsonyra, dobd bele a babérleveleket, és adj hozzá frissen őrölt borsot és sót (a sót ne spórold ki belőle — a krumpli miatt legalább egy teáskanálra szükség lesz).
  5. Forrástól számítva a krumpli után öt perccel dobd a levesbe a káposztát is.
  6. Miközben a leves fő, karikázd fel a virslit, hevíts egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat, és süsd szép aranybarnára őket.
  7. A káposztától számítva 10 perc után teszteld, puha-e már a krumpli: ha már majdnem kész, akkor belekeverheted a virslit. Ha úgy érzed, öt percnél több kell még a krumplinak, akkor várj még kicsit a virslivel.
  8. Melegíts fel melegre, de ne forróra 150 ml növényi tejet. Egy pohárba tegyél egy evőkanál lisztet vagy egy teáskanál keményítőt, és először csak egy löttyintésnyi tejjel, villával keverd csomómentesre, majd add hozzá a többi tejet is. A levest folyamatosan kevergetve add a lábas tartalmához.
  9. Kóstold meg a levest, és amennyiben szükséges, adj még hozzá sót.
  10. A habarástól számítva még 2-3 percig kevergesd a levest, majd zárd el, és adj hozzá egy evőkanál citromlevet.