Loading...

Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók:

- Savanyú káposzta    1kg

- Darált hús    70dkg

- Füstölt szalonna    10dkg

- Vöröshagyma    2közepes fej

- Fokhagyma    1gerezd

- Disznózsír    8dkg

- Olaj    3ek

- Rizs    30dkg

- Kolbász    20dkg

- Só    2tk

- Bors    1kk

- Fűszerpaprika    2tk

- Tejföl    3,8dl

- Paradicsom    1db

- Paprika    1db

- Zsemlemorzsa    1ek

 

Elkészítés:

A káposztát hideg vízzel egyszer átöblítjük és annyi vízben, ami éppen ellepi 60 percig előfőzzük, majd leszűrjük.

Amíg a káposzta fő, a többi hozzávalót előkészítjük és megfőzzük.

A füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk a zsírját és leszűrjük.

A kolbászt felkarikázzuk.

A hagymát felaprózzuk, a szalonnazsíron - amihez még további 5 dkg zsírt adunk - üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, 1tk sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát és kb 20 percig tovább dinszteljük, ha szükséges 1-2 ek vizet öntünk alá.

Mielőtt levesszük a tűzröl, beletesszük a kolbászkarikákat és 1 tk őrölt paprikát.

A rizst megmossuk és 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük fél liter vízzel, hozzáadunk 1 tk sót és 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.

Egy sütőedényt a maradék 3 dkg zsírral kikenünk és 1ek zsemlemorzsával beszórunk.

Először beleterítjük a káposzta 1/3 részét, amire ráterítjük a rizs felét, majd erre tesszük a darált hús felét, rászeljük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megismételjük a rétegezést.

Felülre káposzta kerül, amire rásímítjuk az előzőleg 1 ek olajjal elkevert tejfölt és meghintjük 1 tk őrölt paprikával.

Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 50 perc alatt szép pirosra sütjük.