- Burgonya 30dkg
- Finomliszt 30dkg
- Tojás 1db
- Só 1kk
- Olaj 2ek
- Zsemlemorzsa 3ek
- Porcukor 1ek
- Fahéj 1kk
Felteszünk sós vizet forralni a gázra a nudliknak.
Én maradék törtkrumpliból készítem, de főzhetünk kb. 30 dkg krumplit kockára vágva, s ha langyosra hűlt, akkor összekeverjük a többi hozzávalóval. Kb. törtkrumpli mennyiségű lisztet szórunk a krumplira, majd a többi hozzávalóval összekeverjük.
Ha picit száraznak tűnik, kicsi vizet önthetünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Ezután kezünkkel kicsit összegörgetjük a tésztát, hogy hosszabb „tésztagurigát” kapjunk.
Ezt kb. 4-5 fele vágjuk, s egyenként lisztes kézzel, lisztes deszkán addig sodorgatjuk, amíg kb. 2 cm széles, s jó hosszú hengereket kaptunk belőle. Ezeket késsel 2 cm-es darabokra vágjuk, majd ezeket megszórjuk liszttel, s minden egyes db-ot a tenyerünkkel nudlikká sodorjuk.
Ezt a mennyiséget kb. két részletben főzzük meg. Ha a fele elkészült, s forr a vizünk, akkor szépen, óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk a nudlikat. Kb. 8-10 perc alatt megfőnek – természetesen közben néha megkevergetjük –, s akkor ki lehet szedni szűrőkanállal.
Lecsepegtetjük, s beleszórjuk a zsemlemorzsába, amit villa segítségével összekeverünk, hogy mindenhol befedje a zsemlemorzsa, majd jénai tálba kiszedjük a nudlikat, s tálalhatjuk is.
A pirított zsemlemorzsához
Amíg fő a nudlink, addig egy lábosba beleöntjük az étolajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, s folytonos keverés közben addig pirítjuk, amíg elkezd színesedni, barnulni. Ekkor elzárjuk alatta a gázt, s kb. 1 evőkanál kristálycukrot szórunk rá, s jól elkeverjük.