Loading...

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

- Burgonya    30dkg

- Só    1dkg

- Cukor    2mk

- Tej    3ek

- Élesztő    2dkg

- Liszt    50dkg

- Zsír    12dkg

- Tojás    2db

- Piros paprika    ízlés szerint

- Vaj    12dkg

 

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd áttörjük.

A pillekönnyű burgonyás pogácsa elkészítéséhez a cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet a zsírral vagy vajjal és az áttört burgonyával összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt. Megsózzuk és jól összedolgozzuk. 

Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként egyszer meghajtogatjuk: lisztezett felületen kinyújtjuk 1 cm vastagra, a két szélét középre hajtjuk, majd félbehajtjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.

A negyedik hajtogatás után 3 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk mindet, és letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.

A megkelt krumplis pogácsák tetejét megkenjük a pirospaprikával elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.