- Burgonya 30dkg
- Só 1dkg
- Cukor 2mk
- Tej 3ek
- Élesztő 2dkg
- Liszt 50dkg
- Zsír 12dkg
- Tojás 2db
- Piros paprika ízlés szerint
- Vaj 12dkg
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd áttörjük.
A pillekönnyű burgonyás pogácsa elkészítéséhez a cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet a zsírral vagy vajjal és az áttört burgonyával összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt. Megsózzuk és jól összedolgozzuk.
Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként egyszer meghajtogatjuk: lisztezett felületen kinyújtjuk 1 cm vastagra, a két szélét középre hajtjuk, majd félbehajtjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.
A negyedik hajtogatás után 3 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk mindet, és letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
A megkelt krumplis pogácsák tetejét megkenjük a pirospaprikával elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.