- Liszt 75dkg
- Tojás 4db
- Porcukor 20dkg
- Őrölt fahéj 2ek
- Őrölt szegfűszeg 20szem
- Szódabikarbóna 1,5ek
- Virágméz 4ek
- Vaj 10dkg
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát, összekeverjük, majd beledörzsöljük a vajat. Ezt követik a tojások és a méz. Addig gyúrjuk, amíg jól összeálló tésztát nem kapunk. Ez legalább 20 perc.
A tésztát hűvös helyen legalább egy órán át pihentetjük. A tésztát vagy vászonkendőbe bugyolálva, vagy nejlonzacskóban tegyük a hűvösre, hogy ne száradjon ki.
Pihentetés után a tésztát négy részre osztjuk, és ismét átgyúrjuk. A nyújtódeszkát liszttel megszórjuk, és a tésztát jó vékonyra nyújtjuk.
A tepsit is meglisztezzük, vagy sütőpapírt teszünk alá, és erre tesszük a kiszaggatott kalácsot. A sütés ideje a sütőtől függ, figyelni kell, nehogy megégjen.
A sütőből kivéve a kihűlt tésztát íróval díszítjük. Az íróhoz, azaz cukormázhoz egy vagy két tojásfehérjét és annyi porcukrot használunk, amennyit felvesz (egy tojásfehérjéhez körülbelül 12-15 dkg porcukor kell). A tojásfehérjét nem kell felverni, hogy ne legyen levegős, mert akkor törik a máz.
A porcukrot is átszitáljuk, mert ha nagyobb cukorkristály marad benne, akkor az eltömíti a zacskón az apró lyukat. Akkor jó, amikor a kanálról szakadozva csöpög le az író. Erős tejeszacskóba töltjük, aminek a végén kisollóval parányi lyukat vágunk.